September 3, 2013

Karamelline õunakook jõhvikatega



Õunakoogihooaeg on täie hooga käimas ja minulgi on nii mõnigi õunakook küpsetatud. Kõigepealt üks väga-väga maitsev õunakook(hea retsept pärineb Nami-Nami retseptikogust), kindlasti üks selle aasta lemmikumaid oma lihtsuses. Koogi tainas on mõnus õhuke ja veidi krõbe(ja mitte väga magus), peal magusad karamellised õunad, sekka mõni hapukas jõhvikas. See kook lausa sulab suus, minule maitses see kõige rohkem leigelt, kuid ka jahtununa viib see kook keele alla.
Kindlasti soovitan proovida, seda enam, et kook valmib üpris kiirelt ja lihtsalt.

Ahjaa, kui juba kooki teha, siis soovitan retsepti koguseid kahekordistada ja kasutada ahjuplaadi suurust plaati. Mina tegin esialgu retseptis oleva kogusega ja kook sai imekähku otsa:)


KARAMELLINE ÕUNAKOOK JÕHVIKATEGA


  • Vale-lehttainas:
  • 100 g võid
  • 100 g hapukoort
  • 180 g nisujahu (3 dl)
  • soola

  • Täidis:
  • 4 - 5 suuremat õun
  • paar peotäit jõhvikaid
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • 1 sl kartulitärklist
  • 50 g külma võid

Sulata või, lase veidi jahtuda. Siis sega juurde hapukoor, jahu ja noaotsatäis soola. Sega tainas ühtlaseks ning pane pooleks tunniks külmkappi tahenema.
Rulli tainas jahusel laual ahjuplaadist veidi väiksemaks suureks plaadiks(u.20*30cm). Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Kui kasutad ostetud õunu, siis koori need (oma aia õunte puhul pole see tingimata vajalik). Lõika õunad viiludeks, laota koogipõhjale. Puista peale jõhvikad.
Sega fariinsuhkur kartulitärklisega ning puista õuntele. Kõige peale laota väikesed võitükikesed (või riivi või jämeda riiviga ühtlaselt peale).
Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni kook on pealt kenasti küpsenud.

Fariinsuhkru-tärklise-või segu muutub küpsedes mõnusaks karamelliks, mis sobib hästi õunte ja hapukate jõhvikate maitsega. Soovi korral sõelu koogile enne serveerimist veidi tuhksuhkrut.

Allikas: Nami-Nami retseptikogu


5 comments:

  1. Väga maitsev kook sai :) Fariinsuhkru puudumise tôttu kasutasin demerarat ning jôhvikate puudumise tôttu astelpajusid, sobis ka nii hästi. Mônus karamelline amps igatahes!

    ReplyDelete
  2. Helle! Nii tore, et maitses, see kook ka minu üks lemmikutest:)

    ReplyDelete
  3. Helle! Nii tore, et maitses, see kook ka minu üks lemmikutest:)

    ReplyDelete
  4. Tõesti hea kook! Juba teine läheb ahju :) Jõhvikate asemel kasutasin punaseid sõstraid.

    ReplyDelete
  5. Anonymous, see on jah tõesti üks väga lihtne kuid äärmiselt maitsev kook!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...