June 29, 2015

Pärmivaba kaneeli-õuna kringel


Tore soe suvi on saabunud ja kes see ikka viitsib kaua köögis toimetada sellise mõnusa ilmaga.
Jagangi siinkohal hästi lihtsalt ja kiirelt valmiva kringli retsepti. Tainas ei pea üldse kerkima nagu pärmitainaga see on kombeks, vaid sisaldab kergitajana küpsetuspulbrit ja kohupiima, mis muudab taina mõnusalt pehmeks. Olin isegi üllatunud, et ilma pärmita saab valmistada sellise mõnusa pehme taina. Kringel ei ole küll nii kohev ja õhuline kui pärmist valmistatud, kuid maitselt ja pehmuselt on see kringel võrdväärne pärmitaina kringliga. 
Samuti osade jaoks keerulisena tunduv kringlipunumise vaev jääb antud retseptiga ära. Tainas vormitakse nagu kaneelisaiu tehes ja kaneeliste rullidega ümbritsetakse ümmargune koogivorm ning pärast ahjust tulnuna on hea juba valmis tüki kaupa kringlit lõigata.
Selle hea taina retsepti leidsin Koogimeistrite grupist.
Väga maitsev kringel, mida kindlasti teen veel ja veel.




PÄRMIVABA KANEELI-ÕUNA KRINGEL

Tainas:
1 munavalge
150g teralist kohupiima
6sl piima
6sl õli
50g suhkrut
1tl vanilliekstrakti
näputäis soola
300g nisujahu
1spl küpsetuspulbrit

Täidis:
100g toasooja võid
50-70g suhkrut
1spl kaneeli
1-2 õuna

Määrimiseks:
1 munakollane

Peale:
3spl võid
1spl piima
1spl kakaod
2spl (tuhk)suhkrut
röstitud ja purustatud pähkleid

Mõõda ühte kaussi jahu, lisa sool, küpsetuspulber ja sega.
Teises kausis sega omavahel ühtlaseks massiks kõik ülejäänud taina koostisosad. 
Lisa juurde jahusegu, sega.
Täidiseks sega toasoe või suhkru ja kaneeliga. 
Koori õun ja lõika väikesteks tükkideks.
Rulli tainas jahusel pinnal nelinurgaks.
Määri kaneelitäidisega, raputa peale õunatükid.
Rulli tainas kokku ja lõika u.1,5-2cm paksusteks tükkideks(u.12-15tk).
Võta 24cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm(või rõngasvorm) ja kata põhi küpsetuspaberiga.
Aseta rullid püstiselt ringjalt vormi äärtesse, jättes väikesed vahed(tainas kerkib küpsedes õige pisut).
Määri lahtiklopitud munakollasega rullid.
Küpseta 180-kraadises ahjus u. 30-35 minutit.
Jälgi, et kringel pealt liilalt pruuniks ei läheks.

Võta ahjust, jahuta.
Glasuuriks mõõda kõik ained potti ja kuumuta madalal kuumusel kuni glasuur hakkab paksenema.
Kata kringel glasuuriga ja raputa peale pähklitükid.




13 comments:

  1. Kas kohupiima võiks asendada ka näiteks püreestatud kodujuustuga? Sisuliselt peaks vist sama olema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere! Usun, et kohupiima asemel võib ka püreestatud kodujuust sobida. Kui katsetad, siis anna teada , kuidas õnnestus.

      Delete
  2. Megahea! Täna sai tehtud ja kindlasti nüüd mu üks lemmikuid!
    Suured tänud selle imemaitsva ja lihtsa retsepti eest!

    ReplyDelete
  3. Mõeldud-tehtud! Tõesti maitsev ja lihtne! Tänud!

    ReplyDelete
  4. Mis tähendab püstises asendis?

    ReplyDelete
  5. Mis tähendab püstises asendis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere! Tainaviilud tuleb asetada samasuguses asendis nagu need rullist lahti lõigates jäid üksteise kõrvale, mitte nii nagu kaneelirulle tehes. Vt. ka pildilt, seal on kenasti näha, kuidas rullid peaksid jääma.

      Delete
  6. Väga mõnus ja mahlane.... ja nii lihtne... teen kindlasti uuesti...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...