May 6, 2012

Brita kook kakao ja jõhvikakreemiga


Šokolaadise põhjaga brita kook, mille vahel õrnalt hapukas jõhvikatega kohupiima-vahukoorekreem.
Kook sai väga maitsev, nii et viimase tüki söömisel tekkis kohe kurb meel, et rohkem kooki polegi:(

See mõnusa krõmpsuva besee-kihiga kook muutub seistes aina paremaks, nii et mina soovitaksin koogi valmis teha ja siis vähemalt üleöö külmikus hoida.

Kellele meeldivad jõhvikatükid/püree vahukoore-kohupiimakreemis, see võib jõhvikakisselli keetmise ära jätta ja lihtsalt jõhvikad suhkruga kergelt purustada(tuleb veidi mõrkjam ja hapukam kreem). 
Mina lisasin peale jõhvikakisselli veel vahukoore-kohupiimakreemile peotäie kergelt purustatud jõhvikaid, et mõni jõhvikas ikka hamba all ka krõmpsuks.

Soovitan proovida kõikidele brita koogi austajatele, mõnus teistsugune vaheldus tavapärasele vaarikate ja vahukoorega brita koogile.



BRITA KOOK KAKAO JA JÕHVIKAKREEMIGA

TAINAS:
3 munakollast
1 muna
100g suhkrut
150g võid
2dl jahu
1tl vanillisuhkrut
2tl küpsetuspulbrit
2spl kakaopulbrit

BESEE:
3 munavalget
1,5dl suhkrut
1dl mandlilaaste

KREEM:
2dl vahukoort
300g kohupiimapastat

JÕHVIKAKISSELL:
150g jõhvikaid
maitse järgi suhkrut(u.0,5-1dl)
vett(u.1dl)
1-2spl maisitärklist

Vahusta muna, munakollased ja suhkur helekollaseks vahuks.
Sega juurde sulatatud-jahutatud või ning omavahel segatud jahu, vanillisuhkru, küpsetuspulbri ja kakao segu.
Määri tainas ühtlaselt võitatud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Vahusta munavalged, lisa järk-järgult suhkur, mikserda kuni mass on muutunud tihkeks.
Tõsta beseemass lusikaga tainale ja silu ühtlaseks.
Raputa peale mandlilaastud ja küpseta 175-kraadises ahju u.20 minutit.

Jõhvikakisselliks pane potti jõhvikad ja suhkur, lisa veidike vett ja keeda kuni marjad muutuvad pehmeks.
Võta pott tulelt ja kurna marjad läbi sõela.
Tõsta jõhvikapüree uuesti tulele ja lisa vajadusel veidi vett, et jõhvikamass liiga paks ei oleks ja/või suhkrut, lase keema ja lisa maisitärklis.
Kuumuta paksenemiseni(kissell peaks üpriski paks tulema), jahuta.
Vahusta vahukoor, lisa kohupiimapasta ja jõhvikakissell, soovi korral ka natuke terveid või kergelt purustatud jõhvikaid. Kui kreem saab liiga hapu lisa suhkrut(mina ei lisanud, kuna kissell ise andis kreemile paraja magususe).
Lõika koogipõhi pooleks ning kata üks pool jõhvikakreemiga. Tõsta teine koogipool peale ja jäta vähemalt 6 tunniks külmikusse maitsestuma.


2 comments:

  1. Tere!

    See kook tundub lausa imemaitsev, kindlasti proovin. Aga selline küsimus - kas antud kogustest jätkub suure ahjuplaadi jaoks? Tundub kuidagi väike kogus olevat.

    ReplyDelete
  2. Maria, koogipõhi tuleb tavalise ahjuplaadi suurune, seejärel lõigatakse kook pooleks, kuhu vahele tuleb täidis. Nii et kook tuleb poole ahjuplaadi suurune, kui soovid kooki pakkuda suuremale seltskonnale, kahekordista koguseid, siis saad ühe ahjuplaadi suuruse koogi. Head küpsetamist!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...