Seekordne jõulutort valmis ühel kenal laupäevasel päeval, mil minu armas fotograafist õde mulle külla tuli ja jäädvustas torditeo samm-sammu haaval. Minu õe kaunite fotode ja tegemistega võite tutvuda tema FB-lehel ja kodulehel.
Tort koosneb piparkoogimaitselisest kõrvitsabiskviidist ja mahlasest apelsinitükkidega kreemist. Kindlasti lase tordil paar tundi külmikus maitsestuda, siis saab tort maitsvam ja mahlasem.
Koogi kaunistasin glasuuritud piparkookidega, mis lisavad koogile jõuluhõngu.
Kauneid ja maitseküllaseid pühi!
Koogitegu võib alata kui kõik koostisained on olemas
Biskviidi valmistamine:
Apelsinikreemi valmimine:
Tordi kokkupanek:
Enda tehtud ja glasuuritud mandlipiparkoogid:
JÕULUTORT APELSINIKREEMIGA
Biskviit:
3 muna
1 dl suhkrut
150 g kõrvitsapüreed
120 g (riisi)jahu
2 spl kartulitärklist
1,5 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl piparkoogimaitseainet
1 tl kaneeli
Kreem:
3 dl vahukoort
300 g toorjuustu
1 dl suhkrut (kui soovid magusamat, lisa vajadusel juurde)
1 tl vanilliekstrakti
2 (mahe)apelsini riivitud koor
1 (mahe)apelsin
apelsinimahla
Kaunistuseks:
Glasuuritud piparkooke (nt. kuusekesi ja tähekesi)
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks.
Lisa segades juurde kõrvitsapüree. Viimasena sõelu juurde omavahel segatud kuivained.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20 cm lahtikäivasse koogivormi
ja küpseta 190-kraadises ahjus u.15-20 minutit või kuni puutikk jääb puhtaks.
Võta ahjust ja jahuta täielikult maha.
Lõika jahtunud biskviit kolmeks.
Kreemiks vahusta vahukoor suhkruga.
Teises kausis mikserda läbi toasoe toorjuust, lisa vanilliekstrakt ja riivitud apelsini koor.
Lisa juurde vahustatud koor, mikserda ettevaatlikult kõik ühtlaseks kreemiks.
Tõsta 1/3 kreemist teise kaussi ja tõsta see kõrvale.
Koori apelsin ja lõika väikesteks tükkideks, lisa 2/3 osa kreemile.
Tõsta üks biskviidipõhi serveerimisalusele, immuta apelsinimahlaga.
Kata ühtlaselt apelsinitükkidega kreemiga, tõsta peale teine biskviidipõhi.
Immuta apelsinimahlaga ja kata apelsinitükkidega kreemiga.
Tõsta peale kolmas biskviidipõhi, immuta apelsinimahlaga.
Kata kook pealt enne kõrvale tõstetud kreemiga.
Kata ka koogiääred imeõhukese kreemi kihiga ja silu ääred noa või spaatli abil nii, et biskviidi ääred jääksid nähtavale.
Tõsta kook külmikusse vähemalt 4-ks tunniks maitsestuma.
Enne serveerimist kata kook glasuuritud piparkookidega (vajuta need tugevalt koogi sisse).
NB! Piparkoogid lähevad üpris kiiresti koogi sees olles pehmeks, seega lisa need koogile vahetult enne serveerimist.
Wau, milline esitlus-vapustav. See on fantastiline. Kui palju vaeva nähtud, et meid rõõmustada. Kook ise on kohe südant soojendav ja nii kodune.Tänud.
ReplyDeleteSuur aitäh heade sõnade eest! Hea on kuulda, et meie tegevused rõõmu pakuvad:)
DeleteImeilus ja kindlasti väga maitsev.
ReplyDeleteImeline tort ja imelised pildid! :)
ReplyDeleteAitäh, Helena!
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTere Anu! Antud retsept on mõeldud 20cm koogivormile. Kook tuleb küll kõrge kuid diameetrilt väike, arvan et 15-le inimesele võib väheks jääda aga kui väga maiad sööjad pole siis igale õhuke viiluke ikka jagub. Soovitan teha 24cm vormis, siis tuleb retsepti kogused korrutada 1,4ga. Head küpsetamist ja loodetavasti õnnestub kõik kenasti ja kook maitseb hästi!
Delete