Vanillikreemise täidisega krõbedal muretaina põhjal pirukas, mis kaetud värskete marjadega. Kõlab ju igati hõrgult ja maitsvalt- justnii maitsebki! Turul on veel saada kõiki värskeid marju, niiet tuleb veel ära kasutada seda aega ja nautida viimaseid marjakooke.
Mina lisasin vanillikreemile zelatiini, et see koogilt välja ei valguks. Selle koogi juures on oluline jälgida, et koogipõhja üle ei küpsetaks, muidu jääb põhi liiga kõva ja siis on raske kooki süüa.
VANILLIKREEMIGA MARJAPIRUKAS
Põhi:
80 g võid
3 sl tuhksuhkrut
1 muna
125 g jahu
näputäis soola
Vanillikreem:
5 munakollast
120 g suhkrut
4 dl vahukoort
1 dl piima
1 vanillikaun
4 zelatiinilehte
Peale:
maasikaid
vaarikaid
mustikaid
mureleid
Valmista põhi, selleks vahusta toasoe või tuhksuhkruga. Lisa muna, jahu ja sool. Sega ühtlaseks tainaks ja kata toidukilega, hoia külmikus vähemalt 1 tund.
Vahepeal valmista vanillikreem. Sega kausis munakollased suhkruga. Vala potti vahustamata koor ja piim, lisa ka poolitatud vanillikaun. Kuumuta keemiseni. Tõsta tulelt ja tõsta lusikaga mõned spl kooresegu munadele, vispelda, lisa ettevaatlikult ja samal ajal segades ülejäänud kooresegu. Vala muna-kooresegu tagasi potti ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Eemalda vanillikaun ja kaabi seemned kooresegusse.
Pane zelatiinilehed külma vette likku 5.minutiks. Pigista kuivaks ja sega kooresegusse. Lase kreemil jahtuda toatemperatuurini ja seejärel tõsta toidukilega kaetuna külmikusse.
Võta 24-cm läbimõõduga lahtikäiv pirukavorm. Rulli lahti tainas ja aseta see vormi põhjale ja äärtesse, jäta äärtesse tainast veidi üle ääre. Torgi tainasse kahvliga augud ja aseta sinna küpsetuspaber kuhu aseta küpsetusoad.
Küpseta 200-kraadises ahjus u.10.minutit.
Võta põhi ahjust, eemalda küpsetuspaberiga oad ja pista põhi veel 4-5 minutiks ahju, kuniks koogipõhi on kuiv (jälgi, et põhja üle ei küpsetaks).
Võta põhi ahjust ja lõika terava noaga ääred siledaks.
Eemalda põhi vormist ja tõsta restile jahtuma.
Aseta täielikult jahutatud koogipõhi serveerimisalusel. Kata ühtlaselt vanillikreemiga, kaunista meelepäraste marjadega. Võid serveerida nii kohe kui ka pärast külmikus seismist.
It looks beautiful and delicious! :)
ReplyDeleteIt looks beautiful and delicious! :)
ReplyDelete