Seda imemaitsvat torti on mu ema teinud juba mitmeid kordi erinevatele tähtpäevadele. Ütlen kohe ära, et tordi valmistamine on üpris aeganõudev aga see-eest lõpptulemus on imehea.
Tegu on tordiga, mille põhjaks õhuke muretainas, vahel mõnus hapukas vaarikatarretis koos vanillise mascarponetäidisega ja kõige peal krõbe mandlilaastudega kaetud beseekiht. Lihtsalt võrratu maitsekooslus ja ka väljanägemiselt imeilus peolaua tort!
Soovitan kindlasti proovida, kes ei pelga veidi keerukamaid/aeganõudvamaid küpsetisi katsetamast!
BESEEKATTEGA VAARIKA-MASCARPONETORT
Põhi:
100 g nisujahu
20g tuhksuhkrut
65 g võid
2 munakollast
Tarretis:
2x80 g jõhvikatarretisepulbrit
400 g külmutatud vaarikaid
Vanilli-mascarpone kreem:
500 g mascarponet
2 dl vahukoort
5 sl suhkrut
1 tl vanillipastat või -suhkrut
Beseekiht:
2 suurt munavalget (70g )
1 dl suhkrut
0,5 sl maisitärklist
25 g mandlilaaste
Sega nisujahu tuhksuhkruga ja lisa külmad, kuubikuteks hakitud võitükid. Näpi või jahuseks ja lisa munakollased. Sega käte abiga tainas ühtlaseks ning pane tunniks ajaks kiletatuna külmkappi.
Rulli muretainas lahti nii, et saad sellest välja lõigata 20 cm läbimõõduga tordipõhja. Tõsta taianrulli abil see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, torka kahvliga sisse augud ning küpseta 200-kraadises ahjus 15-18 minutit või kuni see on kuldpruun. Võta ahjust, aseta kohe peale 20 cm läbimõõduga taldrik või koogivormi põhi ja lõika terava noa abil koogi põhi välja.
Oluline on kiiresti toimida, sest just äsja ahjust võetuna õnnestub seda kõige paremini lõigata. Jahuta restil ning tõsta koogivormi põhja.
Tarretiseks lahusta pulber vees (loe pakendilt soovitatud kogust) ning kuumuta keemiseni. Jahuta toatemperatuurini. Jaota koogi põhjale külmutatud vaarikad ja selle peale vala tarretisevedelik. Tõsta 4-5 tunniks külmkappi tarduma.
Kui tarretis on piisavalt tugev, vahusta koor suhkru ja vanillipastaga. Klopi sisse toasoe mascarpone. Määri kreem tarretisekihile ja tõsta tort uuesti 2-3 tunniks külmlappi tahenema.
Sel ajal vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Sega sisse maisitärklis. Määri küpsetuspaberile beseest u. 20 cm läbimõõduga ketas ning raputa see üle mandlilaastudega. Küpseta 115-kraadises ahjus 50. minutit või seni kuni besee on pealt krõbe ja jäta veel tunnikeseks paokil uksega ahju kuivama-jahtuma. Eemalda beseekiht paberi küljest ning tõsta koogile. Hoia torti kuni serveerimiseni külmikus.
Retsept: Eva Palu
No comments:
Post a Comment