Rabarbri hooaeg on täies hoos ja minul valmis esimesena see hõrk mandlitäidisega rabarberikook. Muretainast põhi, veidi hapukaid rabarbereid ja õrna mandlimaitsega pehme täidis.
Kook maitseb kõige paremini küpsetamispäeval. Kui lisad veel väikese vanillijäätise pallikese leigele koogiviilule, siis mõnus maitsenauding on tagatud.
RABARBERIKOOK MANDLITÄIDISEGA
Põhi:
180g jahu(90g riisijahu, 90g mandlijahu)
75g võid
50g suhkrut
1 munakollane
1spl vett
Täidis:
100g võid
100g suhkrut
100g mandlijahu
2 muna
1 munavalge
u.250g rabarbrit
Valmista põhi, selleks haki külm või väikesteks kuubikuteks. Lisa kuivained ja näpi kiirelt kuni tekib puru. Lisa munakollane ja sega ühtlaseks tainaks. Kui tainas on liiga jahune siis lisa ka vesi.
Suru tainapall lapikuks ja kata toidukilega, aseta vähemalt 30.minutiks külmkappi(taina võid ka päev varem valmis teha ja külmikusse asetada).
Rulli tainas lahti, aseta tainaketas 24cm lahtikäivasse koogivormi põhja ja äärtesse.
Tõsta u.15.minutiks külmikusse.
Seejärel kata koogipõhi küpsetuspaberiga, paberile aseta küpsetusoad, küpseta 200-kraadises ahjus u.10minutit.
Eemalda paber ubadega ja aseta koogipõhi veel paariks minutiks ahju, kuni koogipõhi on õrnalt kuldne.
Pese rabarbrid(kui kasutad kodumaiseid noori varsi, siis koorida pole vaja), tükelda ja sega 1spl suhkruga.
Täidiseks vahusta kergelt toasoe või suhkruga, lisa munad ja munavalge.
Viimasena lisa mandlijahu ja sega ühtlaseks tainaks.
Vala täidis eelküpsetatud põhjale, kata rabarbritükkidega(vedeliku ära koogile vala).
Küpseta 175-kraadises ahjus u. 25-30.minutit.
Serveeri samal päeval, soovi korral raputa üle tuhksuhkruga.
Väga kaunis kook ja pildid! Rabarber on nii kenasti korrapäraselt koogile puistatud. Ja mandlitäidis tundub mõnus tummine, tuleb proovida :)
ReplyDeleteAitäh Teevi! Eks ma üritasin jah natuke ilusamalt rabarbriviile jagada, et ikka eeskujulik kook välja näeks:)
Delete"Seejärel kata koogipõhi küpsetuspaberiga, paberile aseta küpsetusoad, küpseta 200-kraadises ahjus u.10minutit " Kas on sellele alternatiivi - ntks fooliumiga toestamine?
ReplyDeleteJa kuidas see täpselt käib, minul on ikka alla vajunud servad! :(
Jaa, ma olen ka teinud mõnikord niiviisi, et ainult koogiääred katnud fooliumiga ja seejärel eelküpsetanud.
DeleteSellisel juhul ei ole mul koogiääred allavajunud, kuid peab olema ettevaatlik fooliumi eemaldamisel, et tainas fooliumi külge ei jääks.
Antud koogi tegemisel kasutasin madalate äärtega pirukavormi ja minul ääred küll alla ei vajunud.
Kui kasutada tavalist lahtikäivat koogivormi, siis ma ei soovitaks ääri väga kõrgeks ajada, kuna täidist tuleb u.1,5-2cm jagu.