December 19, 2013

Piparkoogid rukkijahuga


Sel aastal proovisin teha piparkoogitainast täistera nisujahu ja rukkijahuga, pean ütlema et üllatus-üllatus piparkoogid said kohe väga maitsvad. Lisaks sellele, et tainas puudub nisujahu, ei ole tainasse lisatud ka muna. Tainas tuleks kindlasti varem valmis teha, et see saaks rahulikult külmikus paar päeva maitsestuda. Kuna piparkookides on parajalt erinevaid maitseained, siis maitses ei olegi tunda, et oleks kasutatud rukkijahu. Kes soovib päris vürtsikaid küpsiseid, võib vürtse rohkem lisada, minu küpsised said keskmiselt vürtsikad.



PIPARKOOGID RUKKIJAHUGA

4dl tumedat siirupit
250g võid
1tl soodat
soola
450g täistera nisujahu
150g rukkijahu
2tl kaneeli
1/4 tl jahvatatud muskaatpähklit
1/2 tl jahvatatud nelki
1/2 tl kardemoni
1/2 tl ingverit

Kuumuta potis siirup, lisa maitseained ja väiksed võikuubikud.
Jahuta, viimasena lisa omavahel segatud sooda-jahusegu.
Sõtku tainas läbi ja paki toidukilesse.
Lase tainal seista vähemalt üleöö külmikus.

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. 
Tõsta ahjuplaadile.
Küpseta 200 kraadises ahjus 6-9 minutit. 

Retsept veidi muudetud kujul Põhjakast







5 comments:

  1. Homme oligi plaanis veel piparkoogitainast teha, tundub, et tuleb nüüd nisujahu ja munata variant teha :) Kas nad on rabedamad ka, kuna nisujahu ega muna pole?

    ReplyDelete
  2. Teevi, kusjuures mul ei tulnud väga rabedad. Aga enne küpsetamaist lase tainal kindlasti paar päeva seista, siis see muutub vaid paremaks:)

    ReplyDelete
  3. Täistera nisujahu polegi nisujahu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minaju, täistera nisujahu on vitamiini- kiudaine ja mineraalrikkam kui tavaline nisujahu, seega arvan, kui jõuludel on isu ikka piparkooke süüa, siis täistera nisjahu kasutamine tavalise nisjahu asemel on hea valik.

      Delete
  4. Ma lihtsalt närin siin tähti, ei saa kirjutada, et taignasse pole lisatud nisujahu, kui on lisatud nisujahu, olgu ta täistera või muul kujul. Nisu on nisu. Tervislikkuse seisukohast pole mingit vahet, teravili pole kuskilt otsast tervislik. Aga point ei olnud selles.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...