June 30, 2013

Brita tort maasikatega


Maasikahooajal peab ikka ühe mõnusa maasikatordi valmistama. Siin see on-igati pidupäevavääriline-kõrge kergelt krõmpsuva beseekihi ja rohkete maasikatega brita tort. Tavaliselt küpsetatakse brita kooki ahjuplaadil, minu tort aga valmis ümmarguses lahtikäivas vormis-nii saab kook ilusam ja on rohkem tordi mõõtu. Idee kooki ümmarguses vormis küpsetada sain Evalt, kellel ilmus hiljuti suurepärane tortide-kookide raamat.  Imeilus raamat, kus leidub väga isuäratavaid kooke ja torte igale maitsele.
Tordist rääkides, siis mina lisasin tavapärasele vahukoorekreemile natuke paksu Saaremaa jogurtit(soovitan kasutada ainult paksu jogurtit nt. kreeka jogurtit), mis tegi kreemi eriti kreemiseks ja maitsvaks ning lisas õige natuke hapukust.
Minule maitseb brita kook kõige paremini kui ta on saanud üleöö külmikus maitsestuda. Siis on kooki hea lõigata ja on ka palju mahlasem.
Kokkuvõtteks võin öelda, et tegu on ühe suurepärase suvise tordiga, mis maitseb kindlasti paljudele:)




BRITA TORT MAASIKATEGA

Koogipõhi:
2 munakollast
2 muna
160g jahu
160g võid
1,5dl suhkrut
2tl küpsetuspulbrit

Beseekiht:
4 munavalget
2dl suhkrut
1dl mandlilaaste

Kreem:
3dl vahukoort
250g paksu (kreeka) jogurtit
0,5dl suhkrut
350g maasikaid

Kaunistmiseks:
maasikaid
piparmündilehti

Sega jahu küpsetuspulbriga. Sulata või.
Eralda munakollased ja -valged.
Mikserda munakollased ja 2 tervet muna suhkruga helekollaseks vahuks. Alanda mikseri kiirust, nirista sisse sulanud või, jätka vahustamist, kuni mass on ühtlane. Lisa kahes osas jahu-küpsetuspulbrisegu ja miskerda mass ühtlaseks. Võta kaks 24cm lahtikäivat koogivormi, kata küpsetuspaberiga ja määri võiga. Jaga tainas võrdselt kahte vormi.

Beseekihi tegemiseks mikserda munavalged pehmeks vahuks. Nirista sisse suhkur ja jätka vahustamist, kuni munavalgemass on tugev.
Jaga besee kaheks ja tõsta pool ühte vomi, teine pool teise vormi ühtlaselt, raputa mõlemale kihile peale mandlilaastud.
Küpseta põhjasid ükshaaval 175-kraadises ahjus u.25.minutit. Tõsta restile jahtuma.
Kreemi tegemiseks vahusta vahukoor suhkruga. Sega juurde jogurt.
Tõsta üks koogipõhi serveerimisalusele ning kata 1/2 kreemi ja viilutatud maasikatega. Tõsta peale teine koogikiht ja toimi samamoodi.
Kaunista kook maasikate ja piparmündilehtedega.
Kook muutub eriti maitsvaks ja  mahlaseks kui on saanud maitsestuda külmikus üleöö.

Retsept veidi muudetud kujul Eva Palu raamatust "Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris"






8 comments:

  1. Lihtsalt mainin, et koogipõhja koostisainetes ei esine jahu kogust.
    Väga isuäratav kook muidu, endal kahjuks ei õnnestu beseekihti kuidagi krõbedaks saada, jääb alati nätskevõitu.

    ReplyDelete
  2. Kui palju jahu on vaja?

    ReplyDelete
  3. Tõesti on jäänud jahu kogemata lisamata, nüüd viga parandatud-160g jahu. Eva raamatus on antud koogi juures ka nipp, kui beseekiht ei küpse krõbedaks- tuleks ahi välja lülitada ja jätta koogipõhi paokil ahjuuksega sooja ahju kuivama jätta. Umbes poole tunni pärast peaks koogipõhi pealt krõbe olema. Oluline on ka munavalged korralikult vahtu lüüa, kuid samas mitte ülevahustada!

    ReplyDelete
  4. Kas põhi ja beseekiht küpsetatakse korraga?

    ReplyDelete
  5. Angela, küpsetatakse korraga, jah. See on retseptis ju kenasti kirjas :)

    ReplyDelete
  6. Tahtsin täpsustada, kuna olen aru saanud et beseed peab küpsetama palju kauem.

    ReplyDelete
  7. Antud retseptis küpsetatakse põhi koos beseega ja kuna beseekiht on õhuke, siis u.25 minutiga küpseb besee ilusti parajalt krõmpsuks(mitte nii kõvaks beeseks nagu beseeküpsiste puhul-see ei ole ka eesmärk). Kui tort panna kokku vahetult enne serveerimist jääb kook beseekiht krõmpsuv, kui aga lasta seista koogil üleöö külmikus muutub besee vahukommilaadsemaks ja pehmemaks. Mõnele meeldib britat süüa kohe peale kokku panemist, teistele maitseb enam läbiimbununa.

    ReplyDelete
  8. See kook on minu kõige-kõige lemmikum! Tõeliselt suurepärane maitsetekooslus ükskõik milliste lemmikmarjadega :) Sul on muidugi taas väga kaunis ja isuäratav kook :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...