February 20, 2012

Vastlakuklid



Küpsetasin see aasta esimest korda ise vastlakukleid, kasutasin Nami-nami hõrkude vastlakuklite retsepti.
Nagu nimigi ütleb said kuklid väga mõnusad pehmed ja õhulised. Juba tainast sõtkudes oli käe all tunda, et tainas on mõnus pehme ja elastne.
Et asja põnevamaks teha, tegin kuklitele kaks erinevat täidist. Ühe klassikalise vaarikamoosi ja vahukoore-kohupiimatäidisega. Teise täidise retsepti võtsin samuti Nami-namist -martsipanitäidise ja vaarikavahukoorega. 
Mõlema täidisega kuklid said väga maitsvad, kuid minu eelistus kuulub ikkagi klassikalistele moosiga vastlakuklitele.



   
    VASTLAKUKLID

    KUKLID
  • 5 dl leiget piima
  • 50 g pärmi
  • 1 tl soola 
  • 200 g sulatatud võid
  • 2 muna 
  • 800 g nisujahu (umbes)
  • 0.5 kuni 1 tl peenestatud kardemoni
  • 3 sl suhkrut 
    TÄIDIS
  • u.2dl vahustatud 35% rõõska koort 
  • u.100g-150g kohupiimapastat
  • suhkrut 
  • vanillisuhkrut
  • vaarikamoosi


Lisa leigele piimale suhkruga vedeldatud pärm ja kuni pool jahust (tainas peaks jääma umbes hapukoore paksune). Klopi segamini ja lase soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed.
Sega kerkinud tainale juurde sool, kardemon, jahtunud sulavõi, lahtiklopitud munad ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima.
Kui tainas on kerkinud, siis vormi kuklid. Selleks murra tükike tainast (nii umbes väikese muna suurune tükk), aseta hästi kergelt jahusele töölauale, aseta peopesa kuplina peale (nagu hoiaksid arvutihiirt, aga tainatükk jääb peopesa alla). Nüüd tee peopesaga töölaual väikeseid tugevaid ringe, kuklit kergelt surudes, kuni tainatükk on kenasti siledaks kukliks muutunud.
Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase veel kerkida.
Määri need pealt piima või munaga ja küpseta 200-225kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.
Võta kuklid ahjust välja ja lase köögirätiku all jahtuda. 
Täidiseks vahusta vahukoor suhkruga, maitsesta vanillisuhkruga, sega juurde kohupiimapasta.
Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida moosiga ja seejärel vahukoore-kohupiimatäidisega ja pane äralõigatud tükike õrnalt peale. 

Mina tegin poole tainakogust ja sain 11 kuklit. 

Vaarikatäidisega kuklid tegin eelpool kirjutatud taina järgi. Panen kirja vaid täidise retsepti, mis pärineb Nami-namist.

150 g martsipani 
2 kuni 3 sl piima
2 dl 35% rõõska koort 
2 tl vanillisuhkrut
200 g (poolsulanud) vaarikaid 

Vahusta täidise jaoks rõõsk koor vanillisuhkruga, lisa vajadusel maitse jäärgi suhkrut, sega vahukoore hulka poolsulanud ja vajadusel nõrutatud vaarikad. 
Lõika jahtunud kuklitel pealt "kaas" ära. Uurista lusikaga kukli alumisse ossa väike auk. 
Sega väljauuristatud kuklitükid, martsipan ja tilk piima köögikombainis ühtlaseks pastaks. Täida kuklid saadud martsipaniseguga ning tõsta peale vaarikakreemi. Kata kuklid pealmiste osadega. 
Sõelu peale tuhksuhkrut ja serveeri. 

2 comments:

  1. Oioi, kui ilus ja ahvatlev see kõik välja näeb! Kahju, et vastlapäev on vaid kord aastas:)

    ReplyDelete
  2. Aitäh, Mari-Liis!
    Eks vastlapäeval saab enamasti kuklitest isu täis söödud ka, et siis aasta pärast jälle maiustada:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...