January 11, 2012

Rebitav kõrvitsa-kaneelisai



Oi, see oli nii maitsev sai!!! Terve sai sai hävitatud ühe õhtu jooksul ja seda vaid kahe inimese poolt:)
Rebitav kaneelisai oli vahepeal erinevates toidublogides väga populaarne, mina aga tegin väga mõnusa kaneelise saiataina kõrvitsapüreega.
Saia kokkupanemine on vaid natuke keerulisem, kuid igati vaeva väärt, sest sai kaob kui imeväel sööjate kõhtu.



Kes pelgab kõrvitsa maitset siis võin öelda, et selles saias kõrvitsa maitset äratuntavalt tunda ei jää, pigem mõnus kaneelisaia maitse. Kõrvits annab väga ilusa kollase jume(eriti muskaatkõrvits) saiale ja ehk veidi tervislikum ka kui tavalise nisujahu kaneelisaiad. Taina võib juba eelmine õhtu valmis teha, katta kauss kaanega ja jätta ööseks külmikusse kerkima, hommikul tõsta umbes tunniks toatemperatuurile, tainas korra läbi sõtkuda ja saabki saia küpsetama asuda.



REBITAV KÕRVITSA-KANEELISAI


12g kuivpärmi
6dl jahu
1,2dl piima
1,8dl kõrvitsapüreed
50g võid
50g suhkrut
näputäis soola

VAHELE:
2dl suhkrut
2spl kaneeli
50g võid

Kuumuta potis piim ja või kuni või on sulanud.
Sega jahu hulka pärm, sool ja suhkur.
Lisa jahu hulka käesoe piima-võisegu ja toasoe kõrvitsapüree, sõtku kuni saad ühtlase taina, vajadusel lisa jahu.
Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kahekordseks kerkida.

Vahepeal sulata või ja sega suhkur kaneeliga.

Rulli kerkinud tainas nelinurkseks (u 30*50 cm) kata sulavõiga, raputa ühtlaselt kaneelisuhkrut.
Lõika tainast u.6 pikka riba(u.5cm) ja tõsta need üksteise peale. Lõika kuhi u.5-ks või 6-ks.
Tõsta väiksed kuhjad küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi tihedalt üksteise vastu.
Küpseta 180-kraadises ahjus u.30-40.minutit. Kontrolli saia küpsust puutikuga.
Võta ahjust ja lase veidi jahtuda, kummuta vormist välja.
Soovi korral kata glasuuriga(selleks sega ühtlaseks 45g tuhksuhkrut 1,5tl vee ja 0,5tl õliga)
Serveeri soojalt külma piima või tassi teega.

Retsept veidi muudetud kujul: http://willowbirdbaking.com





3 comments:

  1. Mmmm... Ma jumaldan kaneelirulle ja see sai on nii kaneelirullikeste sarnane. Tohutult maitsev ja pehme ja kohev... Ja mind siiani hämmastab see, kuidas kookides kasutatavate köögiviljade maitset üldse ei ole kookides tunda. Annavad ainult ilusat ja isuäratavat värvi ning mahlasust juurde. Üle mõistuse hea sai, mida võiks süüa lõpmatuseni :)

    ReplyDelete
  2. Maris, ma olingi kindel et see sai on just sulle kui suurele kaneelirulli sõbrale väga meelepärane- ülimaitsev kõrvitsa-kaneelisai, mille söömisega raske pidama saada:)
    Köögiviljad on jah igati tänuväärt koostisained küpsetistes- annavad kauni jume ja mahlasuse küpsetistele ning hoiavad saia kauem pehmena(aga no seda saia küll kauaks ei jagu- kaob sööjate kõhtu kui imeväel:)

    ReplyDelete
  3. Super retsept, igati maitsev sai! :) Teinegi kord!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...