Ühel lumisel talvepäeval sai valmistatud see hõrgult kaneeli järgi lõhnav (ja maitsev) pidusai.
Tegu on kõrvitsapärmitainast (soovitan kasutada võimalusel muskaatkõrvitsat) valminud saiakestega, mille vahel magus-kaneeline täidis. Pidusai on kaetud õrnalt hapuka toorjuustuglasuuriga.
Kes glasuuriga ei soovi mässata, siis võin öelda, et saiakesed maitsevad imehästi ka ilma glasuurita.
KANEELI-KÕRVITSA PIDUSAI TOORJUUSTU GLASUURIGA
Pärmitainas:
25 g presspärmi
0,75 dl piima
150 g kõrvitsapüreed
35 g võid
0,5 dl suhkrut
300-350 g nisujahu
näputäis soola
Täidis:
0,75 dl suhkrut
1-1,5 spl kaneeli
50 g võid
Toorjuustuglasuur:
80 g toasooja toorjuustu
2 spl sulatatud võid
50 g tuhksuhkrut
1 sl piima
2-3 spl vahtrasiirupit
1 sl sidrunimahla
Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa sulatatud või (käesooja temperatuurini jahutatud), toasoe kõrvitsapüree, sool ja suhkur.
Sõtku vähehaaval juurde jahu kuni saad ühtlase taina, mis lööb käte ja kausi küljest lahti.
Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas kerkida u. 1 tund.
Täidise jaoks sulata või, sega kaneeli ja suhkruga.
Sõtku tainas kergelt läbi ja rulli neljakandiliseks.
Määri taina peale ühtlase kihina täidis.
Rulli tainas ja lõika ühesuurusteks viiludeks (neid võiks tulla umbes 8-12tk, u. 4-5 cm suurusteks)
Aseta viilud suuremasse 28-30cm lahtikäiva vormi(mis kaetud küpsetuspaberiga).
Küpseta 200-kraadises ahjus u.20-25.minutit, kuni sai on läbi küpsenud ja pealt kuldne.
Glasuuriks sega kokku kõik koostisained(peavad olema toasoojad), kuni saavutad ühtlase kreemi.
Kata veidi jahtunud pidusai glasuuriga.
Sellest kogusest tuleb 1 pidusai.
No comments:
Post a Comment