Maasikahooajal peab ikka ühe mõnusa maasikatordi valmistama. Siin see on-igati pidupäevavääriline-kõrge kergelt krõmpsuva beseekihi ja rohkete maasikatega brita tort. Tavaliselt küpsetatakse brita kooki ahjuplaadil, minu tort aga valmis ümmarguses lahtikäivas vormis-nii saab kook ilusam ja on rohkem tordi mõõtu. Idee kooki ümmarguses vormis küpsetada sain Evalt, kellel ilmus hiljuti suurepärane tortide-kookide raamat. Imeilus raamat, kus leidub väga isuäratavaid kooke ja torte igale maitsele.
Tordist rääkides, siis mina lisasin tavapärasele vahukoorekreemile natuke paksu Saaremaa jogurtit(soovitan kasutada ainult paksu jogurtit nt. kreeka jogurtit), mis tegi kreemi eriti kreemiseks ja maitsvaks ning lisas õige natuke hapukust.
Minule maitseb brita kook kõige paremini kui ta on saanud üleöö külmikus maitsestuda. Siis on kooki hea lõigata ja on ka palju mahlasem.
Kokkuvõtteks võin öelda, et tegu on ühe suurepärase suvise tordiga, mis maitseb kindlasti paljudele:)
BRITA TORT MAASIKATEGA
Koogipõhi:
2 munakollast
2 muna
160g jahu
160g jahu
160g võid
1,5dl suhkrut
2tl küpsetuspulbrit
Beseekiht:
4 munavalget
2dl suhkrut
1dl mandlilaaste
Kreem:
3dl vahukoort
250g paksu (kreeka) jogurtit
0,5dl suhkrut
350g maasikaid
Kaunistmiseks:
maasikaid
piparmündilehti
Sega jahu küpsetuspulbriga. Sulata või.
Eralda munakollased ja -valged.
Mikserda munakollased ja 2 tervet muna suhkruga helekollaseks vahuks. Alanda mikseri kiirust, nirista sisse sulanud või, jätka vahustamist, kuni mass on ühtlane. Lisa kahes osas jahu-küpsetuspulbrisegu ja miskerda mass ühtlaseks. Võta kaks 24cm lahtikäivat koogivormi, kata küpsetuspaberiga ja määri võiga. Jaga tainas võrdselt kahte vormi.
Beseekihi tegemiseks mikserda munavalged pehmeks vahuks. Nirista sisse suhkur ja jätka vahustamist, kuni munavalgemass on tugev.
Jaga besee kaheks ja tõsta pool ühte vomi, teine pool teise vormi ühtlaselt, raputa mõlemale kihile peale mandlilaastud.
Küpseta põhjasid ükshaaval 175-kraadises ahjus u.25.minutit. Tõsta restile jahtuma.
Kreemi tegemiseks vahusta vahukoor suhkruga. Sega juurde jogurt.
Tõsta üks koogipõhi serveerimisalusele ning kata 1/2 kreemi ja viilutatud maasikatega. Tõsta peale teine koogikiht ja toimi samamoodi.
Kaunista kook maasikate ja piparmündilehtedega.
Kook muutub eriti maitsvaks ja mahlaseks kui on saanud maitsestuda külmikus üleöö.
Retsept veidi muudetud kujul Eva Palu raamatust "Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris"
Retsept veidi muudetud kujul Eva Palu raamatust "Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris"